Afvalwerverwerker Van Gansewinkel is met banken in gesprek over schuldafspraken. Het bedrijf wil meer lucht.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag, zich baserend op meerdere niet nader genoemde bronnen.

Afvalverwerker en recycingsbedrijf Van Gansewinkel werd eind 2007 overgenomen door opkoopfondsen CVC en KKR, die overnames grotendeels financieren met geleend geld.  Daarbij worden afspraken gemaakt met banken over de verhouding tussen de maximale schuldenlast en de operationele winst, om te zorgen dat rentebetalingen niet in gevaar komen.

Door de economische crises van de afgelopen jaren ging het Van Gansewinkel echter minder voor de wind. Afvalstromen groeiden minder snel en er kwam overcapaciteit op de markt.

Schuldenlast Van Gansewinkel

Volgens het FD heeft Van Ganswinkel banken nu gevraagd de maximale verhouding tussen de operationele winst en de schuldpositie tijdelijk te verhogen. Bronnen van de krant reppen van een versoepeling van de schuldratio van 6,6 naar 7,3. Dat wil zeggen dat de schuld 7,3 keer zo hoog mag zijn als de operationele winst.

Een dergelijke verruiming maakt het ook mogelijk bij een gelijkblijvende schuld een lagere winst te boeken, zonder dat dit meteen tot het opeisen van extra zekerheden door banken leidt.

Een woordvoerder van Van Gansewinkel stelt tegenover het FD dat het bedrijf geen bankconvenanten gebroken heeft en beschikt over een ruime liquiditeit.

Van Gansewinkel haalt ongeveer 60 procent van zijn omzet uit Nederland en heeft 5.800 medewerkers in dienst.

Lees ook

Boekwinst kleurt cijfers Van Gansewinkel iets minder rood

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl